Menu

Δ.ΥΓ2/ΓΠ.οικ.43534 Λειτουργία κολυμβητικών δεξαμενών – Ασφάλεια Λουομένων

ΣΧΕΤ: α) Η Γ1/443/73 Υγειονομική Διάταξη

Ενόψει της επερχόμενης θερινής και τουριστικής περιόδου και με σκοπό τόσο την προστασία και διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας αλλά και την ασφάλεια των λουομένων, επισημαίνεται η ανάγκη εντατικοποίησης των υγειονομικών ελέγχων στις εγκαταστάσεις κολυμβητικών δεξαμενών για την παρακολούθηση της αποδοτικής και ασφαλούς λειτουργίας τους.

Ειδικότερα υπενθυμίζεται ότι οι κολυμβητικές δεξαμενές θα πρέπει:

1. να είναι εφοδιασμένες με την προβλεπόμενη από την (α) σχετική άδεια λειτουργίας και

2. να πληρούν όλους τους όρους υγιεινής και ασφάλειας ( υλικά κατασκευής, γενική διάταξη χώρων, στόμια εισροής και εκροής, αύλακες υπερχείλισης, φωτισμός, αερισμός, σύστημα ανακυκλοφορίας, απολύμανση νερού κ.λ.π.) της (α) σχετικής

Σε κάθε περίπτωση:

– Η ποιότητα του νερού των κολυμβητικών δεξαμενών θα πρέπει να είναι σύμφωνη με το άρθρο 15 της (α) σχετικής

– Το νερό των κολυμβητικών δεξαμενών θα πρέπει να ανανεώνεται συνεχώς καθ΄όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους, με ρυθμό που εξασφαλίζει την πλήρη ανανέωσή του σε χρόνο όχι μεγαλύτερο των 4 ωρών και σε ειδικές περιπτώσεις των 6 ωρών. Η ανανέωση πρέπει να επιτυγχάνεται είτε με συνεχή ροή νέου καθαρού νερού (για την εξοικονόμηση των υδατικών πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος πρέπει κατά προτίμηση να χρησιμοποιούνται κολυμβητικές δεξαμενές με σύστημα ανακυκλοφορίας του νερού και να αποφεύγεται η χρήση δεξαμενών χωρίς επαναχρησιμοποίηση του νερού), είτε με ανακυκλοφορία του νερού των δεξαμενών μετά από προηγούμενο καθαρισμό και απολύμανση.

Το σύστημα ανακυκλοφορίας- καθαρισμού-απολύμανσης του νερού θα λειτουργεί όλες τις ώρες χρησιμοποίησης των δεξαμενών και πέραν αυτών για τόσο χρόνο, όσος απαιτείται για την εξασφάλιση του νερού διαυγούς και κατάλληλου από μικροβιολογική άποψη

– Η απολύμανση είναι υποχρεωτική σε όλες τις περιπτώσεις λειτουργίας κολυμβητικών δεξαμενών ως ρητά επιβάλλεται από το άρθρο 18 της (α) σχετικής.

– Η μέτρηση του υπολείμματος χλωρίου στο νερό των κολυμβητικών δεξαμενών θα γίνεται χρωματογραφικά με τη μέθοδο DPD (Διαιθυλοπαραφαινυλοδιαμίνη) και θα κυμαίνεται μεταξύ 0,4 και 0,7 mg/l .

– Η διάθεση των υγρών αποβλήτων θα γίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές και περιβαλλοντικές διατάξεις.

– Οι εργαστηριακές αναλύσεις δειγμάτων νερού κολυμβητικών δεξαμενών θα πραγματοποιούνται σε Δημόσια εργαστήρια ή σε εξουσιοδοτημένα από τις υγειονομικές αρχές εργαστήρια νοσοκομείων ή και ιδιωτικά που θα διαθέτουν ειδική άδεια για την εκτέλεση των αναλύσεων.

Τέλος και με σκοπό τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης εικόνας της παρακολούθησης της αποδοτικής και ασφαλούς λειτουργίας των κολυμβητικών δεξαμενών, παρακαλούμε όπως συμπληρώσετε το συνημμένο πίνακα με τα αποτελέσματα των ενεργειών σας, τα οποία και μας κοινοποιήσετε το αργότερο μέχρι τις 15-6-2014 και σε ηλεκτρονική μορφή στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail): ymp_secretary@yyka.gov.gr
20.05.2014

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΖΕΤΤΑ Μ. ΜΑΚΡΗΛειτουργια κολυμβητικών δεξαμενων